Oct 12, 2011

#1 favourite ayah aku : udang masak kunyit

yang menulis: adzarine at 12:27 PM
salam semua! ;)

lepas berblogwalking aku terasa macam nak update banyak2 entri pasal masakan dan makanan. kasi orang terliur sket walaupun tade la gempak mane masakan aku. kahkahkah!

seperti keadaan aku sekarang, aku hanya tinggal dengan adik dan ayah aku je di rumah, yang mana keadaan sebenar adalah di sebabkan mak dan kakak aku terpaksa tinggal di batu pahat gara-gara berkhidmat dengan kerajaan dan orang sakit di sana. *kakak aku doktor,tahu* jadi, oleh sebab aku sedang berlatih jadi isteri yang baik *muntah hijau* petang-petang lepas balik dari kerja aku masak untuk tiga perut yang kelaparan. teheee~ ;)

soalan yang aku selalu dapat dari adik aku:

"nape ko ni suke masak ha?"

dei, kalau aku tak masak semua kebuloq pulak. aku pun ada perut nak makan. asyik makan kat luar je, bukan nye sedap sangat sampai menjilat jari pun. kahkahkah! aku bukan la selalu sangat masak kat rumah, especially bila mak aku masak. kan masakan mak lebih menjilat jari. gitu~ ;D

orite, jom terus ke makanan favourite ayah aku ni macam tajuk entri kat atas tu. tajuk tu aku letak atas dasar ayah aku yang memang sangat cerewet dalam bab-bab makanan. paling banyak komen la senang cerita. haha! so cara-cara aku masak udang kunyit ni macam ni:

bahan2:
- bawang besar
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- kunyit
- cili api

cara2:
1. kopek la udang tu, buang kepala dia sebab dalam islam tak elok makan kepala nih. then, perap sekejap dengan halia yang dah ditumbuk, supaya hilang rasa hanyir. *tade la loya tekak nak menyuap nanti*

2. kesemua bahan kat atas ditumbuk, kecuali bawang besar. pandai-pandai la nak bajet berapa biji korang perlukan. aku buat masak untuk tiga orang, so bawang merah 2 biji, bawang putih 4 biji *kasi buang angin lebih sket, sihat tubuh badan. kahkahkah! * kunyit memang wajib la korang letak, dah nama pun masak kunyit kan. halia tu, sukati,nak letak kasi penyedap, tak nak letak pun takpe. tapi ikut aku, aku letak kasi kaw-kaw hilang bau udang. hahaha! family aku memang suka makan pedas, bagi ada rasa lah tekak tu. so letak la cili api dalam 3-4 biji.

3. bawang besar pulak, korang hiris nipis2 untuk tumis nanti.

4. panaskan minyak, api sederhana, bila minyak dah panas, tumis bawang besar sampai naik bau or kalau tengok chef-chef pro kat AFC tu diorang cakap sampai turn out transparent la bawang tu. take note kat sini, ada orang suka makan bawang yang ala-ala fresh, kes macam ni korang tak perlu tumis bawang besar dulu. tumis bahan2 yang ditumbuk dahulu la ok.

5. bila bawang besa dah naik bau, masukkan bahan2 yang dah ditumbuk, tumis sekejap, jangan lupa letak garam dan ajinamoto secukup rasa. agak2 da 2-3minit, masukkan udang. tumis sekejap udang dengan bahan tadi.

6. letak sikit air, ikut korang la, kalau nak berkuah, letak air lebih, aku letak sikit je paras-paras udang tu sebab ayah aku x suka berkuahkan masakan ni. tak sedap katanya. *kan aku dah cakap, ayah aku memang cerewet*.

7. agak-agak dah menggelegak dan kering sikit lauk tu, dah boleh angkat dan dihidangkan bersama nasi..

ok, siap!

terima lah.. hasil masakan aku!

terima kasih. ;)

p/s: lebih banyak lagi.

0 cakap-cakap:

Post a Comment

let me know ya!

 

letting you know Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates